DOCUMENTAIRE

 

Aline Holten uit Maastricht is geboren in Pilate, een klein bergdorp aan de rivier in het noorden van Haïti. Ze was de een na jongste van een gezin van zeven kinderen. Haar vader was boer en haar moeder verkocht de meeropbrengst van het land op de markt. Het gebied waar zij woonden, werd regelmatig geteisterd door overstromingen. Toen het huisje waarin ze woonden aan de rivier door zo’n overstroming werd weggespoeld en ook de oogst hierdoor verloren ging, hadden de ouders geen eten meer voor hun kinderen en konden ze niets verkopen om aan geld te komen voor de meest noodzakelijke dingen. Laat staan dat ze een dokter konden laten komen om de zieke Aline te helpen.

  • 

De oplossing was opname in een kinderhuis in Port-au-Prince, zo’n 250 km verderop. Daar werd Aline liefdevol opgenomen door Manmita, de ‘moeder’ en drijvende kracht achter het opvanghuis. Maar ook in het kinderhuis waren onvoldoende middelen beschikbaar om Aline beter te maken. Daardoor kwam ze in aanmerking voor een adoptieprogramma, zodat ze in het buitenland geholpen kon worden. En zo kwam Aline terecht bij Frans en Elly Holten, een liefdevol echtpaar met twee eigen kinderen en drie al eerder geadopteerde kinderen uit Haïti. Frans en Elly, komen oorspronkelijk uit Venlo, maar wonen tegenwoordig in Maastricht. Bij hen werd Aline weer beter en groeide op tot een gezonde volwassen vrouw.

Op 12 januari 2010 werd Haïti getroffen door een verwoestende aardbeving, waarbij 230.000 doden vielen, 310.000 mensen gewond raakten en 1,3 miljoen mensen hun woning verloren. Ook het kinderhuis waar Aline was opgenomen, was zwaar beschadigd. Drie jongens uit het tehuis, die ergens in de buurt waren ondergebracht, waren omgekomen, evenals père Lespinasset, de eigenaar van het opvanghuis. Hij was werd bedolven onder het puin toen het klooster waar hijzelf woonde instortte.
Met hulp van veel vrienden en kennissen zette Aline meteen een hulpstichting op om de kinderen van het huis een nieuw onderdak te verschaffen.
Vier jaar later is het opvanghuis weer bewoonbaar, maar het kamt nog steeds met ruimtegebrek en het is er niet overal veilig voor de kinderen. Daarom is er besloten van de bijeengebrachte gelden voor de kinderen een nieuw opvangcomplex te bouwen, buiten de stad, in de vrije natuur, met alle voorzieningen erbij, zodat zij van daaruit aan een goede toekomst kunnen bouwen. Precies vier jaar na de aardebeving is het nieuwe complex opgeleverd.

Samen met Aline en haar adoptiemoeder Elly Holten ging documentairemaker Guy van Grinsven naar Haïti. Daar ging hij op zoek naar Alines roots, ontmoette haar zieke vader, haar broers en zussen en bewonderde haar levenswerk: het nieuwe kindertehuis dat uitzicht geeft op een beter leven met een toekomst voor de anders kansloze kinderen in dit opvanghuis.